Krakow

Första dagen i Polen. Jag gick upp 20 över fyra i morse och åkte till Skavsta. Därifrån flög vi till Krakow. Dagen har varit väldigt intressant. Vi började med en rundvandring i det som var Krakows ghetto, och under dagen har vi fått följa två olika judars öden under krigstiden. Vi fick se delar av muren som omringat ghettot och som fortfarande fanns kvar. Vi fick se husen som judarna var inhysta i. Vi fick se alla byggnader i så dåligt skick att man undrar hur folk kan bo där. Hela förmiddagen var en intressant inblick i hur livet var här under krigstiden. Det kändes så konstigt att se hur folk bodde, lekte, levde i husen där vi visste att så mycket hade hänt.

Efter lunchen gick vi vidare mot Plaszow, koncentrationslägret. Det fanns inte mycket kvar att se, men det fanns många berättelser att höra. Bland annat fick vi se villan där Amon Goeth hade bott; kommendant och sadist som var så korrupt att SS tillsist avsatte honom.

Vi tas djupare och djupare in i förståelsen om vad som faktiskt skedde, vad människor gjorde mot andra människor, men ändå är det så svårt att greppa. Det är oerhört frustrerande att man vet vad som hände och inser hur hemskt det var, men ändå kan man inte riktigt förstå. Man kan inte riktigt sätta sig in i hur människorna kände. Men den här resan kommer bli givande känner jag.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen Aiden!

Nu tittar jag minsann in här igen! Känner att även om jag inte har möjlighet att hålla bloggen uppdaterad kontinuerligt, så bör stora, livsf...